Singapore – 2. den – s pandou (a) v oblacích

Jak se z návštěvy aquaparku stal den plný zvířátek a létání ve výškách.

 

Aristoteles: „Zvíře má duši.“

 

Vstáváme ráno před 8:30 s jasným plánem – dnes jedeme na ostrov Sentosa, kde chceme větší část dne strávit v místním aquparku. Obloha je jasně modrá s pár bílými obláčky. Jdu na toaletu a během té chvilky se obraz za oknem zcela změnil. Zatáhlo se, nebe je hrozivě šedé a spouští se opravdu silný slejvák. Občas i zahřmí. Koukáme se na internet na všechny možné radary a verdikt je jasný: takhle pršet bude ještě několik hodin. 

Měníme proto plány a rozhodujeme se jet do ZOO. Největším lákadlem je pro nás panda. Ani jeden z nás jsme pandu ještě neviděl. Protože je ZOO v Singapuru docela daleko od centra (to v Praze také, ale ta je výrazně menší) a leje jako z konve, rozhodujeme se jet do ní Uberem. Cesta trvá cca 35 minut. 

Singapurská ZOO se skládá ze čtyř částí. Klasické ZOO Wildlife Reserves Singapore, Jurong Bird Park, Night Safari a River Safari. Do každé z nich se platí samostatné vstupné. Je ale možné koupit si kombinovanou vstupenku. Jelikož pandu mají na první pohled nelogicky v River Safari, rozhodli jsme se jít tam a k tomu do Wildlife Reserves. Provazy deště nepřestávaly, já si pro jistotu k nepromokavé bundo pláštěnce koupila ještě na místě lehké pláštěnkové pončo, které se poté stalo mým druhým nejlepším přítelem na dovolené (hned po vložce do spacáku 🙂 ) a vyrazili jsme do Wildlife Reserves.  

Tato část ZOO je menší než pražská (znám jí nejvíce, tudíž s ní srovnávám) a zase tak moc nás nenadchla. Výběhy pro zvířata byly menší a ne tak hezké. Také byla zvláštně uspořádaná. Před návštěvou jsme četli, že ZOO v Singapuru je ZOO bez bariér a bez klecí. Nevím, co převratného jsem čekala, byly tam všude klasické příkopy, ploty, případně skleněné stěny. Normálka…Zvířátka ale byla hezká jako vždy 🙂 Co se mi nelíbilo byla akce u velkých želv, kdy k nim normálně chodili lidi, sahali na ně a fotili se s nimi. Nevypadaly, že by z toho byly nadšené… Já zase nebyla nadšená z mých prvních štípanců, které jsem schytala během deště, kdy jsem byla od hlavy k patě oblečená, měla navíc dvě pláštěnky a byla nastříkaná repelentem. Ty mrchy prokousnou i oblečení a repelent jim vyloženě chutná. 

Pršet přestalo okolo 13. hodiny a my po obědě v KFC vyrazili do River Safari. Celkem jsme ve Wildlife Reserves strávili zhruba 3 hodiny. 

 River Safari je část ZOO, kde mají vodní živočichy, nebo zvířata žijící u vody, a pandu. Máme podezření, že tam dali pandu proto, aby lidé museli zaplatit druhé vstupné a nalákali je do této části. Prostředí se nám tady líbilo mnohem více. Expozice se zvířaty jsou situovány okolo pěkného jezera, po kterém se můžete projet na „parníku.“ Co vám budu povídat, první půlkou jsme proběhli, jelikož jsme spěchali za pandičkou 🙂 Připadala jsem si jako malé dítě o Vánocích, které se nemůže dočkat vysněného dárku od Ježíška a než si ho rozbalí, ostatní dárky ho moc nezajímají. Byla tam. Sice jenom jedna, ale byla <3 

Poté jsme přešli přes most na druhou stranu jezera a šli na jednu z místních atrakcí zvanou Amazon River Quest- čluny, které plují ve vodním koridoru a okolo se volně pohybují různá zvířata (opičky, prasátka, plameňáci, kapybary, atd.). Jedna jízda trvá asi 10 minut. Tyto čluny jsou zpoplatněny nad rámec vstupenky za 5 dolarů na osobu. Zadarmo je asi 15 minutová projížďka lodí po jezeře. Musíte si sice vystát menší, či větší frontu, ale stojí to za to. My jsme se po jezeře plavili během tzv. zlaté hodinky a mraky už byly pryč, takže vše okolo mělo nádherné barvy. 

Zpátky ze ZOO jsem se kvůli úspoře nákladů rozhodli jet autobusem a poté metrem. Autobusy do/ze ZOO jezdí z různých stanic a tras metra. My si samozřejmě vybrali ten nejblbější autobus, protože vůbec nejel. Neustále přijížděly jiné autobusy a ten náš nikde. Asi po 25 minutách čekání se konečně objevil a my z vedra a dusna hupsli do mrazáku. Cesta na metro byla nekonečná, jeli jsme snad 45 minut. 

Naším cílem bylo obří vyhlídkové kolo Sigapore Flyer. Dorazili jsme k němu až za tmy, nikde nikdo, což bylo fajn. Koupili jsme si lístky a šli hned na řadu. Mít celý nádherně osvětlený Singapore včetne Gardens by the Bay jako na dlani bylo krásné. Také si z něj dobře prohlédnete závodní okruh F1, který mnohdy vede po běžných singapurských silnicích. Akorát se nedalo téměř nic fotit, protože každá kabinka zvenku blikala barevnými světly. Jízda na kole trvala cca 40 minut. 

Okruh F1 vede také těsně okolo kola, takže jsem si trochu zablbla a vžila se do kůži pilota formule 🙂 

 Poté už jsme pádili na hotel a řešili, co si dáme k večeři. Náš první nájezd do místního food courtu byl poměrně zklamáním, tak jsme se trochu báli zkoušet něco „neurčitého.“ Proto jsme si vybrali jednu z čínských restaurací. Když jsme si sedli a začali zkoumat okolí, zjistili jsme, že tu mají jen hůlky, se kterými jsem se přes veškerou snahu nikdy nenaučila jíst. Objednala jsem si proto raději jen polévku, ke které jsem dostala lžíci 🙂 Tentokrát bylo jídlo moc dobré, nacpali jsme si pupky a vydali se na hotel balit krosnu, jelikož další ráno jsme odlétali do Malajsie na Langkawi. 

Co na závěr říci o Singapuru. Nám se v něm moc líbilo. Měli jsme možnost poznat jak centrum, tak rezidenční část, a ačkoliv to na první pohled nemusí vypadat, všude bylo úžasně čisto. Žádné válející se odpadky, vajgly, žvýkačky, nedej bože psí exkrementy. Snad poprvé jsem neměla ve velkém městě totálně špinavé ruce. Okolo 75 % obyvatel jsou Číňané, a i když je na základě negativních zkušeností z jiných cest moc nemusím, tady s nimi nebyl žádný problém. Nepřekáželi, nikam se přehnaně necpali, nehlučeli. Singapore je známý pro svůj street food. My jsme sem za ním cíleně nejeli, takže jsme ani neochutnali nic zase tak úžasného. Pokud bych sem ale jela ještě jednou, určitě bych se pídila po těch nejlepších street foodových čtvrtích. Ty pravé jídelní orgie pro nás začaly až v Malajsii. 

Výdaje na 2 osoby:

Uber do ZOO 344 Kč
Singapore ZOO vstup 1 729 Kč
Pláštěnka 51 Kč
KFC 284 Kč
Vodní atrakce 170 Kč
Vody v ZOO 68 Kč
Singapore Flyer vstup  1 131 Kč
Večeře čína 578 Kč
Voda a snídaně 43 Kč
CELKEM 4 397 Kč

 

Užitečné odkazy:

Singapore ZOO

Singapore Flyer