Maskat – Sultan Quaboos Grand Mosque + Intercontinental Muscat

Jaké jsou výhody ubytování v 5* hotelu v Muscatu? Rozhodně pořádná snídaně, po níž vám nevyhládne ani při prohlídce nádherné mešity sultána Kábuse.

V Maskatu, hlavním městě Ománu, jsme strávili 3 noci. Protože se z našich dovolených vracíme obvykle dost unavení, rozhodli jsme se udělat změnu. Na poslední dny naší cesty jsme se ubytovali v 5* hotelu Intercontinental přímo u pláže. Nehledali jsme vyloženě 5* hotel, ale naše požadavky splňovaly pouze hotely této kategorie. Byly jimi umístění přímo u pláže a pěkný veliký bazén v zahradě. A tak se stalo, že jsme se ubytovali v doposud nejluxusnějším hotelu, v jakém jsme kdy byli. Dost mě pobavila hodnocení od bohatých arabských šejků o tom, jak je Intercontinental nejhorší hotel, ve kterém kdy byli.

Hotel se nachází přímo u pláže Saruq ve starší budově. Nejedná se o moderní hotel, nicméně vnitřní vybavení působilo velmi luxusně a všude bylo čisto. Kromě kravaťáků a jejich arabských verzí v „županech“ tu byli úplně normální hosté. Nebylo výjimkou, že jsme potkali muže v bermudách a havajské košili. Zda to je vkusné a vhodné, to už je na zvážení každého z nás.

Zarezervovali jsme si nejlevnější dvoulůžkový pokoj (pouze za 5 200 Kč za noc!), což bylo vidět hlavně na výhledu z balkonu – staveniště a obří hlučící vzduchotechnika. Naštěstí dveře a okna poměrně dobře zvuk izolovali. Hotel disponuje několika bary, kde si můžete koupit i alkoholické nápoje (za zhruba západoevropské ceny) a restauracemi, z nichž i ta nejlevnější byla dražší, než je naše horní hranice za jídlo. Nicméně hned vedle hotelu se nachází komplex mnoha restaurací včetně fast foodů, kde se dá najíst za rozumný peníz.

Na samotném hotelu se nám nejvíce líbily naprosto opulentní snídaně, které už asi žádné jiné netroufnou. Tuny pečiva, sýrů, uzenin, cereálií, džusů, ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, vejce na 100 způsobů, ryby, masa, nudle, rýže, atd. K výběru byly i pokrmy, které by mě v životě nenapadlo jíst, a to nejen k snídani. Co takhle dát si sushi? K dispozici bylo i bezlepkové pečivo.

Další parádní věcí na Intercontinentalu byl krásný bazénový komplex v udržované zahradě s lehátky. Ten je vhodný především pro takové to „cachtání“ a blbnutí ve vodě. Pokud jsme si chtěli skutečně zaplavat, využili jsme 25 metrový bazén, který byl věčně prázdný. Oproti Šutce v Praze to byla příjemná změna, mít celý bazén sám pro sebe 🙂 Hosté mohou zdarma navštívit i wellness, kam jsme s Kubou vyrazili do jacuzzi. Jaké bylo naše překvapení, když nás na recepci rozdělili, mě poslali do dámské vířivky a sauny a Kubu do pánské. V muslimské zemi se to asi dalo čekat, ale nás to prostě nenapadlo. Strávili jsme asi půl hodinku v jacuzzi a sauně s pár dalšíma babama a Kuba chlapama, a víc se do wellness nevaceli. Romantika jako blázen 🙂

Zahrada hotelu je od pláže oddělena neprůhledným plotem s dveřmi na hotelovou kartu. Trávili jsme tedy čas v pohodlí a stínu zahrady s bazénem a na pláž se chodili jen vykoupat. Pláž byla široká a písčitá s minimem lidí. Protože většina z nich byli místní, zde už jsem se koupala s legínami a tričkem na plavkách. Co mě zaujalo, byl obrovský příliv a odliv. Rozdíl hladiny byl několik desítek metrů. Ráno jsme mohli jít po pobřežní promenádě a břeh byl ještě daleko. Večer už byl chodníček pod vodou. Nic takového jsem ještě nezažila.

Kousek od hotelu leží nádherná budova opery, která byla dostavěna a otevřena v r. 2011. Bohužel jsme se k ní nestihli zajít podívat. K ostatním pamětihodnostem se člověk musí přiblížit autem nebo taxíkem. Asi nejvýznamnější pamětihodností je mešita sultána Kábose, anglicky Sultan Quaboos Grand Mosque. Mešita je pro nevěřící otevřena každé dopoledne kromě pátků pouze od 8 do 11 hodin. Vstup je zdarma. Před mešitou se nachází rozlehlé parkoviště, které v době naší návštěvy praskalo ve švech, takže jsme zaparkovali ve vedlejší přilehlé ulici. Muži musí mít dlouhé kalhoty (dlouhý rukáv není třeba) a ženy musí být zahalené celé, včetně vlasů. Nevšimla jsem si, že by zde půjčovali abájy jako v mešitě v Abu Dhabi, proto doporučuji vlastní oblečení i šátek na hlavu. Přeci jen to i lépe vypadá, na což my ženy hodně dáme 🙂 Před vstupem do modlitební místnosti je samozřejmostí se vyzout. K uskladnění obuvi slouží ohromné množství botníků před vchodem do modlitebny.

Samotná mešita nepatří ani zdaleka k největším svého druhu, ale společně s obrovskými a nádhernými zahradami tvoří jeden z největších komplexů mešit na světě. Část zahrad je přístupná naprosto volně bez jakéhokoliv omezení (včetně oblečení) 24 hodin, 7 dní v týdnu.

Větší popis mešity vynechám, nejvíc řeknou obrázky. Co bych ráda zmínila je fakt, že mám mešity ráda. Jsou vážně nádherné. Čisté, nepřeplácané, s nádhernými lustry, teplými a útulnými koberci. Jejich architektura se zkrátka tolik odlišuje od křesťanských kostelů, že se musí líbit snad všem.

 

Užitečné odkazy:

Intercontinental Muscat

Royal Opera House