Slovinsko – soutěska Vintgar

Jedním z hojně navštěvovaných výletních cílů v okolí jezera Bled je čarokrásná soutěska Vintgar. Oficiální otevírací doba je od května do listopadu a dlouho to vypadalo, že na letošní Velikonoce (19. – 22.4.2019) bude zavřená. Přesný okamžik otevření závisí především na povětrnostních podmínkách, a protože bylo už dlouhou dobu slunečno a teplo, v koutku duše jsem doufala, že by mohli na Velikonoce soutěsku otevřít. A to se také stalo.

Do soutěsky Vintgar jsme se vydali druhý den po otevíračce. Protož se nachází pouze cca 5 km pěšky od města Bled, vyrazili jsme k ní po svých. Příjemná hodinová procházka vedla nejdříve městem a jeho okrajovou částí, poté po místní cestě mezi loukami, kde občas jelo nějaké auto, přes vesnici Podhom a poté nás mapy.cz provedly skrz louky zkratkou přímo k serpentýnám nad parkovištěm u soutěsky. Pokud nechcete jít s davy turistů, kteří se řídí patrně Google Maps, tuto zkratku doporučujeme. Nebyla tu ani noha a všechny jsme předběhli 🙂

Kromě centrálního parkoviště přímo u vstupu do soutěsky se zde nacházela ještě další na vršku nad serpentýnami. Do soutěsky se platí vstupné 9 Euro za dospělého a je zde zákaz vstupu s kočárky. Ty by tu nejen blokovaly úzký chodníček, ale mnohdy by ani neprojely. Nutno podotknout, že na druhé straně soutěsky u vodopádu Šum byly pokladny zavřené, ale turnikety otevřené, takže kdo přišel tudy, nemusel nic platit. Domnívám se, že v sezóně však bude pokladna otevřená už i tady.

K pokladně jsme dorazili okolo 11 hodiny a již fronta zde dávala tušit, že soutěska bude praskat ve švech. To jsme ještě netušili, jak moc. Hlavním problémem byl fakt, že po úzkém chodníčku chodí lidé směrem k vodopádu, i od něj zpět na parkoviště. Mnohdy tak museli lidé v jednom směru stát, aby ti druzí mohli projít, načež se okamžitě začala tvořit dlouhá fronta. Zastavit zde na nějaké větší focení, než je jen rychlý cvak na mobilu, bylo zcela nemožné. Byli jsme unášeni davem, takže jsme si soutěsku moc neužili.

Nicméně průzračná, krásně zbarvená voda dávala tušit její velký potenciál. Cesta jedním směrem má trvat zhruba 30 minut, nám kvůli množství lidí trvala bohužel déle. Naštěstí jsme zpátky nešli stejnou cestou, a tak jsme se po zhlédnutí vodopádu Šum, k němuž se dostanete zadarmo vždy, i když je soutěska zavřená, protože se nachází mimo její zpoplatněnou část, s radostí vrhli do téměř liduprázdného lesa.

Stezka nás zavedla do moc hezké, až horsky působící vesnice Zasip, kde jsme si dali výborný oběd v restauraci Gostlina Kurej a pokračovali zpět do Bledu. Tato cesta nám zabrala bez obědu taktéž cca hodinu.

Pokud chcete soutěsku navštívit, vyrazte do ní na začátek otevírací doby, ať si její krásu můžete pořádně užít a zažít.

 

Užitečné odkazy:

Soutěska Vintgar

Restaurace Gostlina Kurej