Z pouště přímo do vody

Abychom spláchli pouštní písek, vyrazíme do dalšího vádí – Wadi Bani Khalid. Po vší té přírodní kráse se vydáme do ruin staré vesnice Al Mudhaireb, kterou stále hlídá několik strážních věží. Den plný kontrastů zakončíme v moderním obchodním centru ve městě Nizwa, které se nám stane osudným… 

Dnešní den jsme začali naprosto úžasně, a to vyjížďkou potemnělou tichou pouští na velbloudech, jen my dva, dva velbloudi a jejich vodič. Vyrazili jsme ještě téměř za tmy v 6 hodin, sledovali, jak světla postupně přibývá, nebe se vybarvuje do mnoha barev, až se na horizontu protější vysoké duny objevilo ještě slabé ranní slunce. To vše v absolutním tichu, které přerušovalo jen oddychování velbloudů. Cítila jsem neskutečný klid v duši.

Po návratu do kempu, velmi dobré snídani a ománské kávě jsme si zabalili svých pět švestek a vyrazili směr Wadi Bani Khalid. Klikatá silnice nás vedla vysoko do hor, až k samotnému parkovišti. V tomto vádí bylo výrazně více lidí, než ve Wadi Shab, dokonce i několik skupinových výprav. Může za to jistě i skutečnost, že zde nemusíte absolvovat hodinový pochod po kamenech, ale pouze krátkou cestu z parkoviště přímo k největšímu a nejkrásnějšímu bazénu. Najdete tu také toalety a restauraci.

Koupání je tu povoleno, v době naší návštěvy to bylo od 8:30 do 17:30. Zároveň nás cedule žádali o vhodné oblečení během plavání.  Zde tedy v bikinách moc parády neuděláte a tričko s alespoň kraťasy přijde vhod.

V prvním největším bazénu se příliš lidí nekoupalo. Domnívám se, že hlavním důvodem byl hojný výskyt rybiček, které vám ožírají kůži, což je super na nohy (i když to pekelně lechtalo 🙂 ), ale už asi méně super, když vám ožírají celé tělo.

Vádí ale nekončí u velkého bazénu, dá se jít za něj dozadu do kaňonu, který má vést k jeskyni. Jediný náznak jeskyně, který jsme našli, byla úzká tmavá škvíra ve stěně, kterou by prolezlo stěží i dítě. Zda to byla TA jeskyně, nám zůstane asi navždy záhadou 🙂

Nicméně jsme se po cestě parádně vykoupali, řekla bych, že i lépe než ve Wadi Shab. V místě, které jsme si vybrali, byla soutěska poměrně úzká a voda byla hluboká, takže se dalo parádně plavat v celé její délce. Z okrajů viselo několik řetězů, po kterých se dalo vyšplhat nahoru a skočit zpět do temně modré vody. Myslím, že se v tak čisté sladké vodě na tak krásném místě už nikdy koupat nebudu.

Následovala několika hodinová cesta do města Nizwa, kterou jsme si zpestřili zastávkou v jedné z mnoha ománských vesnic s ruinami starého osídlení. Al Mudhaireb má však něco navíc, než jen trosky starých domů. Na malém území je tu k vidění hned několik strážních věží, z nichž některé jsou zachovalé a přístupné. Na jednu věž jsme vystoupali a užívali si krásný výhled na rozvaliny a ostatní věže.

Poté jsme se vydali do samotné staré vesnice. U nás v ČR by podobnou oblast zatarasili a označili za nebezpečnou z důvodu možného zřícení zbylých staveb. Tady je však dovoleno jít kamkoliv vás to táhne. Do útrob bývalých domů jsme se raději nevypravovali, ale i tak na mě při procházce mezi nimi dýchl kus historie. Pokud máte rádi úzké uličky, zříceniny a nádech tajemna, rozhodně se tu zastavte.

V rozvalinách najedete ledacos

Do Nizwy jsme dorazili navečer a objevili náš styčný bod na cestách po Ománu – Nizwa Grand Mall. Zavedla nás sem přítomnost Carrefouru, kde jsme potřebovali dokoupit zásoby. To, že se sem budeme opakovaně vracet, kdykoliv pojedeme někde poblíž, jsme ještě nevěděli. Kromě Carrefouru nám vyhovoval místní food court s vynikajícím KFC (kyblík už jsme si raději nedávali :-D) za pár kaček a skvělá káva v Gloria Jean‘s Coffee. Tento řetězec měl kdysi kavárnu i v Praze na Klárově, nicméně se z ČR bohužel stáhnul. Pokud jste ho měli rádi jako já, vyrazte do Nizwy!

Ubytováni jsme tentokrát byli přes Airbnb v soukromém pokoji s koupelnou v přízemí rodinného domu. Majitel nebyl v době našeho příjezdu doma, ale všechny dveře nechal odemčené. Omán je vážně super bezpečná země!

Výdaje na 2 osoby:

Benzín12.50 OMR684.63 Kč
Kafe2.30 OMR125.97 Kč
Carrefour - jídlo7.83 OMR428.85 Kč
Večeře pizza5.00 OMR273.85 Kč
Airbnb Nizwa23.11 OMR1 265.79 Kč
CELKEM50.74 OMR2 779.09 Kč