Slovinsko – jezero Bled

Na velikonoční svátky jsme se vypravili do Slovinska k pohádkově krásnému jezeru Bled. Určitě jste o něm už někdy slyšeli, nebo jste minimálně viděli fotky kostelíka na ostrově uprostřed jezera s nádherným panoramatem hor v pozadí. Jezero se nachází v podhůří Julských Alp a je coby kamenem dohodil vzdálené od Triglavského národního parku, kam se lze vydat na větší túru. My jsme si během dvou celých dní zde strávených vystačili s jezerem a jeho okolím. Pouhých pár kilometrů od vesničky Bled leží soutěska Vintgar, o níž se dočtete v tomto článku, a pochodovat po kopcích okolo jezera by se také dalo několik dní.

Vše zde má takovou lázeňskou poklidnou atmosféru, čemuž přispívá i hezký park u jezera ve městě Bled a množství spa, wellness a lázeňských hotelů, které čerpají termální vodu z pramenů přímo v jezeře.

I my v jednom takovém bydleli, konkrétně v Garni Hotel Savica, který svým hostům umožňuje vstup do Wellness Živa v protilehlém hotelu Rikli Balance, kde se v případě polopenze podávají i večeře. V rámci pobytu mají hosté zdarma jeden vstup do bazénů denně. Saunový svět a masáže jsou za příplatek. My jsme bazény navštívili jen jednou a nijak zvlášť nás nenadchly. Voda byla dost studená (ačkoliv měla být termální), vířivky moc nevířily a nějak tam nebylo moc co dělat.

Příjemný výhled z pokoje

A teď už k samotnému jezeru, včetně několika praktických tipů. Obejít celé jezero dokola, hezky v klidu, včetně výletu na ostrov s kostelem a výšlapem na Bledský hrad, nám trvalo zhruba 7,5 hodiny. Okruh je dlouhý cca 5,5 km a dá se projít za necelé dvě hodiny. Vyšli jsme po směru hodinových ručiček, což nebyla dobrá volba, protože jsme se pro ty nejlepší výhledy na hory, hrad a kostel museli pořád otáčet. Doporučuji tedy jít proti směru hodinových ručiček. Dopoledne bylo všude málo lidí, ale ani odpoledne jsme se nemuseli protloukávat velikými davy. Podél celého jezera vede samostatná stezka pouze pro pěší (a cyklisty), místy asfaltová, jindy zase štěrková, jeden úsek vedl po dřevěném chodníčku přímo nad vodou. Co mě, jako milovníka psů, zaujalo, bylo ohromné množství jezevčíků. Možná nějaký sraz? 🙂

Bezesporu největším zdejším lákadlem je Bledský ostrovkostelem Nanebevzetí Panny Marie. Na rozdíl od našeho známého kostela svatého Linharta na ostrůvku uprostřed Novomlýnských nádrží na Jižní Moravě, je tento kostel udržovaný a dá se na něj legálně dostat. A to hned několika způsoby.

Můžete si pronajmout pramici a v ní vlastními silami doplout k ostrovu. Loďky se pronajímají na různých místech okolo jezera a ceny byly většinou 15 € za 2 hodiny. Brouzdat po jezeře v pramičce musí být velká romantika, ale protože Kubu bolelo rameno, museli jsme využít druhou možnost dopravy na ostrov, a to bezmotorovou dřevěnou loďkou zvanou Pletna pro cca 20 lidí, kterou vesluje jeden muž. Tomu říkám posilovna! Tyto loďky odplouvají z několika míst podél jezera a cena za osobu činí 15 €/zpáteční cesta. My si vybrali jednu z nejkratších tras z jižní strany jezera (Mlino) a plavba trvala cca 15 minut. Na ostrově jsme měli 40 minut rozchod a poté se stejnou lodí vrátili zpět. Na ostrov by také měla jezdit linková výletní loď z Bledu.

A co na Bledském ostrově můžete dělat a vidět? Jako první musíte zdolat 99 poměrně strmých schodů. Po těchto schodech musí dle tradice vynést ženich nevěstu, pokud se rozhodnout mít svatbu právě zdě na ostrově. A jelikož to každý muž nemusí zvládnout, je vždy na blízku sličný a osvalený lodník 🙂 Akorát nevím, zda si pak nevěsta nemusí vzít jeho 🙂 Nevím proč, ale Kuba mě odmítl vynášet nahoru…:-)

Jakmile zdoláte ony schody, máte několik možností, jak naložit se svými 40 minutami. Za prvé si můžete dát kávu, dortík nebo zmrzlinu v místní kavárně, prošmejdit obchod se suvenýry a zajít si na toaletu 🙂 Kostel Nanebevzetí Panny Marie společně s muzeem je taktéž přístupný, ale za poplatek. Dovnitř jsme nešli, stačil nám pohled zvenčí. Po prozkoumání vršku ostrova jsme sešli do jeho spodní části, která jde celá obejít dokola. A to je vše 🙂

Po 40 minutách jsme z ostrova odpluli, dali si dobrý oběd v restauraci Mlino hned naproti „přístavišti“ a pokračovali dál v procházce okolo jezera. Jako správní „lázeňští“ povaleči jsme se v kavárně u kempu zastavili na kávu a ochutnali místí dezert – Bled Cream Cake. Byl docela dobrý, ne moc sladký, což nám nevadilo.

Určitě stojí za ochutnání, hlavně, pokud máte rádi puding. Posilnění cukrem a kofeinem jsme na severním břehu jezera odbočili z promenády a vyšplhali se stezkou k Bledskému hradu. Kousek pod ním je několik vyhlídek, ale nic moc z nich neuvidíte, jenom břeh naproti. Ostrov s kostelem, ani hory z nich vidět nejsou. Hrad slouží jako muzeum všeho možného a platí se na něj vstupné 11 €. Má z něj být hezký výhled, ale protože nás muzea moc neberou, platit tolik peněz jen za výhled jsme nechtěli.

Krásný výhled na celé jezero jsme si užili úplně zadarmo (kromě parkovného) druhý den ráno z vyhlídky Ojstrica. Ta leží nad kempem a vede k ní poměrně nenáročná cca 20 minutová cesta, kterou zvládnou i děti. Jen poslední úsek vede přes větší balvany, kde je potřeba více opatrnosti. Doporučuji sem jít ráno, během dne zde bývá hlava na hlavě. Nádherný výhled na celé jezero s horami v pozadí vám vezme dech. Pokud by vám jedna vyhlídka byla málo, můžete navštívit několik dalších rozesetých v kopcích okolo jezera.

Návštěvu bledského jezera určitě doporučuji. Je vhodná úplně pro každého, jak pro mladé aktivní lidi, tak pro rodiny s dětmi, i seniory. Pokud si chcete místní lázeňskou atmosféru plně vychutnat, vyhraďte si na jezero a jeho okolí alespoň jeden den. Ta pohoda, když se pohodlně usadíte na břehu s kávou a dortíkem a vychutnáváte si pohled na modrou hladinu a zelené kopce, za váš čas určitě stojí.

 

Užitečné odkazy:

Bledský hrad

Garni Hotel Savica

Wellness Živa