Borneo Experiences – opravdový zážitek

Jak jsme málem nejeli poznávat Borneo s uznávanou cestovkou, ale nakonec viděli i orangutany.

 

 

Honoré de Balzac (francouzský spisovatel): „Většina manželů mi připomíná orangutana, který se snaží hrát na housle.“

 

 

Na dnešní den máme naplánovaný výlet do dlouhého domu s cestovní kanceláří Borneo Experience, kterou mj. doporučuje průvodce Lonely Planet. Webové stránky měli pěkné, dobře komunikovali, vše působilo seriózním dojmem.

Z cestovky nás mají vyzvednout v 9 hodin před naším hotelem. Čekáme tam nastoupení jako vojáci 20 minut a nikdo nikde. Kuba volá do jejich kanceláře, z rozhovoru to vypadá, že o nás vůbec neví. Prý někoho pošlou. To jsme zvědaví. Čekáme dalších 25 minut a překvapivě žádná změna. Na netu zjišťujeme, že mají kancelář 10 minut pěšky od našeho hotelu. Vydáváme se tam. Už si ani nepamatuji, kdo seděl za stolem, ale před ním si to hoví snad stoletý „čínský“ stařík v kraťáskách kratších, než bych chtěla, což je také jediný jeho kus oblečení. Všichni vypadají v pohodě, jakoby žádný problém neexistoval. Prý se máme posadit a čekat. Na co, to nám neprozradí. Nepůsobí na nás jako společnost, která má vše v pevných rukách, proto se raději ptáme, zda mají naší rezervaci na zítřejší výlet s přenocováním v NP Bako. Děda nás ujišťuje, že je vše zařízeno a oukej. Tak teda jo. Mezitím doráží chlapík s ještě mokrými vlasy od ranní sprchy, náš řidič, a vydáváme se s ním sami dva na výlet. Údajně jim vypadl náš původní řidič a tohohle vytáhli ráno z postele. Prý je nemocný, což nám celou cestu připomíná svým vydatným „kuřáckým“ kašlem. Prima, jakoby nám nestačila všudypřítomná klimatizace 🙂

Prý skutečné lebky nepřátel

Pozitivní věc: prý se jede nejen do dlouhého domu, ale také do rezervace Semmenggoh s orangutany. Nebudu lhát, neprotestujeme, že jsme si zaplatili jen za dlouhý dům. Buď v tom mají opravdu naprostý chaos, nebo se nás snaží uplatit, což se hodí vzhledem k tomu, že jsme včera žádné orangutany kvůli dešti neviděli. Snad budeme mít dnes štěstí.

Po asi hodině cesty směrem na jih od Kuchingu dorážíme do dlouhého domu jednoho z mnoha etnik žijících na Borneu. Je tu jen pár skupinek turistů. Místní nás přivítají sladkým rýžovým vínem a vyrážíme na prohlídku. Dlouhé domy jsou (nebo spíše byly)tradičním obydlím mnoha etnik a kmenů nejen tady na Borneu. Při studování literatury jsem nabyla dojmu, že se jedná o jednu dlouhatánskou místnost, kde žije celá „vesnice.“ Tento dlouhý dům však takový není. Má normálně veřejnou venkovní část, z níž vedou dveře do jednotlivých pokojů. Vše je postaveno ze dřeva a na dřevěných kůlech, ale nejde o jednu dlouho místnost.

Street art dorazil už i sem

Navíc se od našeho průvodce dovídáme, že zde nikdo už nebydlí, lidé, které zde vidíme, sem jezdí jen přes den jako atrakce pro turisty. Tak přesně na takové místo jsme nechtěli, měli jsme dojem, že jedeme do nějaké reálné osady. Při nahlédnutí do pootevřených dveří jednoho z pokojů navíc vidím moderní ledničku, televizi a klimatizaci. Opravdové původní Borneo jak má být.

A jede se za našimi vývojovými příbuznými 🙂 Jelikož už máme hlad, vítáme, že po cestě stavíme v lokálním food courtu, který je naprostým opakem dlouhého domu. Autentičnost zde dýchá úplně ze všeho a ze všech, což je stvrzeno faktem, že jsme zde jedinými turisty a obsluha nemluví anglicky. Krása 🙂 Vybíráme si klasicky nějaké (pálivé) maso s rýží, na doporučení našeho průvodce zkoušíme vařené kachní vejce (delikatesa!) a jsme velmi mile překvapeni, když oběd platí také on. Nakonec to nebude tak špatná cestovka 🙂

Navíc se nám díky nim poštěstí vidět orangutany téměř v jejich přirozeném prostředí. Pracovníci rezervace všechny návštěvníky zavedou do prostoru pro krmení a snad dobrou půl hodinu se snaží orangutany přivolat. Asi nemají hlad, ráno prý přišli na krmení všichni, včetně vůdce smečky.

Nakonec nás odvádí zpět k ústředí parku, kde se objeví alespoň jeden menší orangutan a poté i samička se svým potomkem, který na ní visí jako klíště. Jsou to úžasní tvorové <3

Tak to by bylo. Jsme velmi zvědavi, jaké experiences přinese zítřek s dalším výletem od Borneo Experiences…

Výdaje na 2 osoby:

Výlet3 000 Kč
Suvenýry214 Kč
Večeře Pizza Hut277 Kč
7 eleven - svačiny34 Kč
CELKEM3 525 Kč

 

Užitečné odkazy:

Cestovní kancelář Borneo Experiences