Langkawi – první dotek Malajsie

První seznámení s Malajsií, lehký úpal, výborné jídlo, vybydlené městečko a boj s moskytiérou.

 

Napoleon Bonaparte: „Komu je horko, ať si rozepne kabát.“

 

Ráno se vydáváme na letiště, odkud zamíříme směr Langkawi. Na naší stanici s námi nastupuje ruská rodinka, s níž nakonec cestujeme až na Langkawi. Jaká náhoda. Vrcholem by bylo, kdyby byli navíc ubytovaní ve stejném hotelu jako my 🙂 To se ale nestalo a na ostrově jsme je už nepotkali. 

Šlo o naší první zkušenost s asijskými aerolinkami. Museli jsme se sami odbavit přes samoobslužný kiosek, což bylo OK. Poté nám z něj vylezly štítky na kufry a my pořádně nevěděli, jak je tam přidělat, a kterou část si máme nechat pro případ ztracení zavazadel. Nakonec jsme to po obhlížení spolucestujících nějak udělali a prošlo to 🙂 Dali jsme batohy na pásy a nechtělo nám je to přijmout. Prý tam nesmí věci s popruhy (koukaly nám jen malé cancourky dole, hlavní popruhy jsme měli schované). Já už jsem začínala být docela zoufalá, jak dostaneme bágly do Malajsie? Na příruční zavazadlo jsou moc velké a těžké a sem nesmí. Nakonec někoho z nás osvítilo a všimli jsme si, že jsou na místě k dispozici velké přepravky, do kterých stačí batohy dát a ony k naší spokojenosti odjely. 

Letu s Air Asia jsem se trochu bála. Představovala jsem si polorozpadlé historické letadlo a dle ohlasů na webu i miniaturní místo na nohy. Toho tam vskutku nebylo moc, asi jako v letadlech Travel Service. Letadlo ale vypadalo jako nové a cítili jsme se v něm lépe jak při letu s ČSA. Navíc jsme dostali i drobné občerstvení, které jsme tedy měli zaplacené společně s odbavenými krosnami, ale i tak to potěšilo. Akorát bylo na všech letech stejné, takže nám pak lezlo trochu krkem 🙂 Navíc pitíčko mělo konstrukční vadu – moc krátké brčko, které propadalo dovnitř kelímku. Ať jsme se snažili, jak jsme se snažili, vždycky tam spadlo! 🙂

Po příletu jsme si vyzvedli bágly, vybrali malajsijské peníze v bankomatu, Kuba si koupil kvůli datům místní SIMku a zaplatili jsme si taxík. Na všech letištích v Malajsii, kde jsme byli, musíte taxík zaplatit dopředu u příslušné přepážky. Řeknete, kam jedete, spočítají vám cenu, dostanete potvrzení o zaplacení a s tím jdete před halu k taxíkům. Taxíky jsou tu ale výrazně dražší než Uber (2x až 3x), takže se moc nevyplatí. Jakmile jsme to zjistili, pokud to šlo, jezdili jsme už jenom Uberem. 

K našemu hotelu Royal Agate Beach Resort v Kampung Lubok Buaya jsme dojeli za 15 minut a museli jsme asi 45 minut čekat přesně na 14.hodinu, kdy byl možný check-in. Pokoj byl velký a čistý. Po ubytování jsme se vydali prozkoumat okolí.  

Od hotelu jsme vyrazili na levou stranu a hledali jsme půjčovnu aut a nějakou místní restauraci. Všude to vypadalo jako za války, podniky zavřené, zabedněné, otevřené bylo jenom obchodní centrum, kam jsme ale nechtěli. Nakonec jsme narazili na první otevřenou a slušně vypadající restauraci, kde seděli i místní. Jmenovala se Islandish, obsluhovala zde celá rodina – rodiče a dvě malé děti, a hned se k nám hlásil majitel našeho hotelu, kterého jsme potkali při příjezdu. Prý tu dobře vaří, ale obsluha je pomalá. Nemají tu klimatizaci, jen větráky a mě se udělalo z hladu a výrazně většího dusna a horka než v Singapuru docela blbě. Objednali jsme si kuře s rýží – Kuba na pepři, já na zázvoru, ale nemohla jsem toho do sebe moc nasoukat, ačkoliv to bylo výborné. Musím se nejdřív aklimatizovat, a tak si dávám alespoň dva čerstvé pomerančové džusy, které jsou vynikající. Automaticky je podávají s kostkami ledu. Rozhodnu se je ignorovat a risknout to. Za celou dobu, co jsme v Malajsii popíjeli čerstvé džusy, které jsou vždy s ledem, často jde o ledovou tříšť, nám nic nebylo. Jak jsme měli možnost několikrát vidět, led si nevyrábí na místě, ale dováží ho již udělaný v obřích pytlích. Nejsou blázni, aby si do pití dávali led z místní vody. Jo a pak nás taky jistil pravidelný denní příjem Becherovky 🙂 

Abyste nekupovali zajíce v pytli 🙂

Pokračovali jsme v cestě dál, až jsme došli do půjčovny aut Kasina, kterou jsme si našli na Googlu a měla dobré hodnocení. Nachází se už docela daleko od hotelu, cca 20 minut svižným krokem, ale dá se. Objednali jsme si na další den a kus popozítří auto a šli zpět do letoviska. Jinak po cestě k naší vybrané autopůjčovně jsme narazili asi na dvě další půjčovny, kde ale měli k dispozici jen mopedy. Více o půjčování aut a řízení v Malajsii se dočtete v tomto článku.

Mezitím mi už otrnulo, dostávala jsem chuť k jídlu a začala si víc všímat okolí. Působilo dost zanedbaně, špinavě, polorozpadle, všude smrděla kanalizace. Připadala jsem si tu jako v o dost horším řeckém letovisku, které zažilo svou největší slávu už dávno, což je vidět i na zavřených restauracích a obchodech. Možná to bylo tím, že jsme sem zavítali mimo hlavní sezónu.  

Po cestě jsme odbočili k pláži, kde byli snad všichni lidé z města. Patrně oslavovali první den po Ramadánu, z mobilních telefonů se ozývala různá hudba, všichni něco jedli a popíjeli. Byl tu hrozný rámus, ani se nám nechtělo jít třeba do vody. Vrátili jsme se proto na hotel a dali si šlofíčka. Když jsme se probudili, akorát zapadalo slunce. Šli jsme proto opět na pláž, kde se dá západ hezky pozorovat. Pořád tu byly mraky hlučných lidí. Po západu jsme se navečeřeli v plážovém baru/restauraci hotelu Sandy Beach, já měla kuřecí sandwich a Kuba nějaké nudle s kuřecím. Obojí nám opět chutnalo. Začínali jsme se těšit na další a další jídla zdejší kuchyně. 

Po návratu do hotelu jsme zjistili, že úplně netěsní okna a máme v pokoji pár komárů a podobných potvor. Po jejich vybití jsem okamžitě vytáhla moskytiéru, jenže jsme ji neměli na co přidělat. Já jsem se v panické hrůze z možného štípnutí rozhodla spát pod ní jako pod peřinou. Nebyl to dobrý nápad. Nebyla moc prodyšná a já se několikrát za noc vzbudila totálně zamotaná do sítě s pocitem, že se dusím. Z toho plyne ponaučení: Nespěte pod nenataženou moskytiérou 🙂 Sice vás nic neštípne ale udusíte se. 

 

Výdaje na 2 osoby:

Jízdenky meto 75 Kč
Suvenýry SGP 201 Kč
Sim karta 300 Kč
Taxi z letiště 150 Kč
Oběd 522 Kč
Voda 7 Kč
Auto Langkawi (1,5 dne) 1 090 Kč
Voda a svačiny 93 Kč
Večeře 180 Kč
Repelent 124 Kč
Hotel Langkawi (2 noci) 2 214 Kč
CELKEM 4 956 Kč

 

 

Užitečné odkazy:

Royal Agate Beach Resort

Kasina autopůjčovna